Mars

28.mars

25.mars

24.mars

22.mars

18.mars

17.mars

15.mars

11.mars

8.mars

4.mars

3.mars

1. mars

Jeg vet ikke hva Isa leter etter, men det må definitivt være noe for sånn som hun graver! Hun er på god vei ned til dreneringa og er vel snart under grunnmuren skal hun fortsette slik... Blomsterløker og min flotte peon har forlengst måtte gitt tapt og bedet mitt ser ut som en anleggsplass. Isa er rimelig svart på labbene når hun kommer inn, men det er ingenting mot han som står bak jordspruten og ser på - hele hodet og brystet er svart der!!! Han(Vardell) ble badet, fønet og klipt i dag så han ble nå riktig så fin - enn så lenge.... Har satt for en trillebåre nå, men må nok ordne et gjerde e.l foran hele bedet, ellers er jeg redd vår lille graver finner seg et nytt hjørne...

Måtte vaske hagemøblene også, de var helt dekt av jord.

Disse tre rådyrene ser vi fra kjøkkenvinduet hver dag. De finner vel noen grastuster å spise på. Hundene ser dem de også, bjeffer av og til og vips da er rådyrene vekk.

4 trillebårer med "etterlatenskaper" fra hundene har jeg trillet vekk fra hagen i dag. Det sier seg selv når jeg ikke har vært ute med spaden siden før jul.... Hundene satt for det meste på trappen og så på meg, de hadde ikke noe videre ønske om å delta på drittjobben. Det er et nydelig vær nå om dagen, og kjenner jeg Bård Magne rett kommer han til å dra ut hagemøblene snart. Å sitte ute, spesielt om morgenen etter fjøsstellet, med en god varm kopp kaffe og avisa - det er livet det!!!

I dag har vi hatt besøk fra Irland. Han som var på besøk selger slik fullforvogn som vi har og kom innom oss på sitt Norgesbesøk. Det er moro å høre hvordan de driver gård i sør-vest Irland der han kom fra. Kyrne går ute og beiter nesten hele året, unntatt desember og januar. I de to månedene er alle kyrne "sinet" (de melker ikke) og alle kyrne kalver i månedsskifte januar/februar. Da starter melkinga igjen og de melkes til november. Hos oss kalver jo ikke kyrne samtidig og da blir det j også melking hele året, men jeg vet at enkelte i Norge også har konsentrert kalving og siner kyrne om sommeren. Det er jo snedig det, da slipper man bare kyrne på beite og kan ta mer eller mindre fri om sommeren. Problemet er at alle kyrne må bli drektig nesten samtidig, blir de ikke det må de selges eller slaktes da de ikke passer inn i "systemet".

 

Jeg og hundene gikk vår første tur over Skarfjellet dette året i dag. Hundene ble helt ville når jeg svingte av den veien de kjenner så godt, de løp foran meg hele veien og svinset og luktet. Det var så fint vær, og nå er det jo også mye lysere om kveldene så det ble en riktig fin tur.

Hele denne uka har Bård Magne vært oppe hver natt for å sjekke en kvige som skulle kalve, men ingen kalv har kommet før i dag morges. Vi var nesten ferdig med melking da jeg så at kviga begynte å presse og hadde tydelig veèr. Like etterpå gikk fostervannet og kviga presset, men ingen føtter kom ut. Kjente da inn i kviga for å kjenne om det var noen føtter der og jeg fann en fot, den andre lå litt til siden så vi måtte prøve å få den ut. Bård prøvde først og vi fikk satt kjetting på den ene foten, men det var utrolig trangt så vi måtte trykke den inn for så å prøve å få ut den andre foten( vi måtte også forsikre oss om at det var framføtter begge to, kjenner da etter om det er haser der eller ikke - ingen haser - da er det framføtter) Til slutt klarte jeg å få kjetting på den andre - sjekket også at hodet var på plass og da var det bare å dra. Vi måtte ta skikkelig i og kalven kom ut- omsider. Kalven tok et lite gisp og så ble det ikke mer. Kjente fort etter, ingen pust og hjertet var stoppet. Da var det bare i full fart å starte hjertekompresjon og munn mot munn. Jeg tok kompresjoner mot hjertet og Bård renset luftveier og blåste- ingen reaksjon. Vi var redde det var mye fostervann på lungene så i full fart holdt vi kalven på hodet- intet fostervann, så ned med kalven igjen for å fortsette hjertekompresjon og innblåsninger- det tok en stund og DER kjente jeg et lite dunk mot hånden. Det lille hjertet begynte å slå igjen - en helt utrolig følelse å kjenne dette, det må jeg virkelig si. Sakte men sikkert ble slagene sterkere og etter hvert begynte kalven å gispe etter luft. Det tok litt tid, men vi så hvordan hjertet og puls sakte men sikkert kom i taktfaste slag igjen. Jeg satt lenge etterpå med kalven og masserte han, mor sjøl var for sliten så hun trengte litt hjelp. Denne gangen gikk det bra, men det var utrolig nære på. Vi har opplevd å ikke klare det også, slik er det, dessverre.

 

Det ble en oksekalv og han har allerede drukket 4liter råmelk fordelt på to måltider. Bård Magne har døpt han også.

 

Ja, gjett Bjørg hva navnet ble; jo MIKKEL!!!

Her blander Bård Magne fôr til kyrne i en fullfôrvogn. I blandingen er det gress, halm, valset bygg, potet, gulrot, vitaminer og mineraler og proteinkonsentrat (kraftfôr). Det har mye å si hvilket fôr en ku får. Jo bedre fôr, jo bedre melker hun. Målet er selvfølgelig, å få kyrne til å melke best mulig. Det er ikke bestandig like enkelt, men man må prøve så godt man kan.

 

Kviger og sinkyr får en mye svakere blanding som inneholder mer halm.

Denne vogna blir kjørt gjennom hele fjøset med traktor og fôret faller ned på forbrettet fra luken på siden.

Isa, Attika og jeg har vært på hundetrening i regi Namsos hundeklubb i dag igjen. Vi trenet på "sitt og bli", "ligg og bli" og "stå og bli". Det gikk sånn noenlunde bra må jeg si, men vi trenger mer trening ja... Det regnet i bøtter og spann, så jeg ble skikkelig våt - i morgen skal jeg kjøpe meg ny regnbukse da den gamle er slitt og trekker vann som en svamp!

 

Har nå lagt ut deler av hjemmesiden på tysk, tror det skal være sånn noenlunde rett nå... Bare trykk på det tyske flagget på forsiden så kan dere lese på tysk.

 

Nå har jeg fyret opp i ovnen og skal krølle meg opp i en stol med en god, varm kopp te og se "House" på TV.

I dag har det virkelig regnet her i Namsos og snøen har krympet mye nå. Vi ble skikkelig gjennombløte etter dagens trimtur.

 

Har meldt Isa og Attika på en del utstillinger og bestilt overnatting. Var litt sent ut til Geilo, men fikk hytte på Øen turistsenter i år også. Den første utstillingen nå er på Sunndalsøra i slutten av april og der skal fruen ligge på hotell. Hundene også selvsagt!!!

Etter å ha "subbet" rundt med hundene i opptråkket skiløyper noen måneder nå, så er det nå endelig så lite snø at kunne vi "bestige" et av våre to yndlingsfjell, nemlig Svartfjellet. Egentlig liker jeg snø og skigåing, men det er så problematisk med fire hunder... Vel, to måneder med subbing har satt sine spor - jeg er i utrolig dårlig form og kroppen føles som en dårlig stappet pølse.Jeg peste meg opp og måtte stoppe ved flere anledninger for å få igjen pusten. Nå er målet å komme seg opp til "toppene" uten stopp og så håper jeg på formforbedring etter hvert....

Nå er deler av hjemmesiden oversatt til fransk. Tusen takk til min kollega på Namsos barneskole, Rolf Mokkelbost. Jeg har fått alt oversatt og skrevet på data, så det var bare for meg å klippe og lime... Dere kan lese på fransk ved å klikke på det franske flagget på forsiden.

 

Ines, også en kollega av meg, har oversatt til tysk. Det er også snart ferdig må bare gjennomleses en gang til først....Tusen takk til henne også!

 

Da er det engelsken igjen....

Valpeshow på Ler, Melhus.

Dommer: Arne Foss.

Havika`s Attika:  BIR og BIG 3

Her er kritikken:

 

Meget tiltalende helhet. Meget velbygget. Fin silhuett. Feminint hode som ennå er i utvikling. God hals. Herlig kropp og benstamme - harmonisk. God overlinje. Meget gode bevegelser. Vakker pels og farge. Utmerket temperament. En berner av den rette sorten. Meget velvist.

Attika kan kunsten å slappe av!!!

I dag har vi hatt besøk av klauvskjærer. Vi prøver å få sjekket klauvene til alle kyrne 2 ganger i året. Dette for å forbygge og sjekke at klauven er ok.

Klauvskjæreren bruker vinkelsliper når han beskjærer klauvene og kyrne står som dere ser i en klauvboks. Bård Magne står ved hodet til kua hele tiden, da blir hun mye roligere og tryggere i klauvboksen.

Dato

Litt av hvert om smått og stort